Naleśniki na słodko

Naleśniki, idealne na śniadanie, obiad, kolację, jako przekąska.
Są uwielbiane przez większość osób, które znam.
Sama jestem ich ogromną wielbicielką, są proste i szybkie w przygotowaniu, pasują zarówno do słodkich jak i bardziej wytrawnych czy słonych dodatków. Chyba najbardziej popularne są w wersji na słodko i właśnie na takie podzielę się z Wami moim przepisem.


Składniki:
  • 1 szklanka mąki przennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki oleju lub masła

Wykonanie:
  1. Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy jajka i mleko i miksujemy. Dodajemy sól, cukier i proszek do pieczenia oraz masło lub olej. Miksujemy ma gładkie jednolite ciasto.
  2. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, najlepiej na takiej z cienkim dnem. Gdy naleśnik się zarumieni i zetnie przewracamy go na drugą stronę i smażymy aż będzie ładnie zarumieniony.
WAŻNE:
Jeśli naleśniki zbyt mocno przywierają do patelni i nie chcą się odkleić dodajemy do ciasta jeszcze odrobinę oleju lub masła.

Komentarze