Naleśniki, idealne na śniadanie, obiad, kolację, jako przekąska.
Są uwielbiane przez większość osób, które znam.
Sama jestem ich ogromną wielbicielką, są proste i szybkie w przygotowaniu, pasują zarówno do słodkich jak i bardziej wytrawnych czy słonych dodatków. Chyba najbardziej popularne są w wersji na słodko i właśnie na takie podzielę się z Wami moim przepisem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki przennej
- 2 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżki oleju lub masła
Wykonanie:
- Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy jajka i mleko i miksujemy. Dodajemy sól, cukier i proszek do pieczenia oraz masło lub olej. Miksujemy ma gładkie jednolite ciasto.
- Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni, najlepiej na takiej z cienkim dnem. Gdy naleśnik się zarumieni i zetnie przewracamy go na drugą stronę i smażymy aż będzie ładnie zarumieniony.
WAŻNE:
Jeśli naleśniki zbyt mocno przywierają do patelni i nie chcą się odkleić dodajemy do ciasta jeszcze odrobinę oleju lub masła.
Komentarze
Prześlij komentarz