Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy to chyba jeden z moich ulubionych i najczęściej przygotowywanych sosów, idealnie pasuje do makaronów, ziemniaków ryb, a przede wszystkim mięsa. Jest prostym, smacznym i tanim w wykonaniu sosem.



Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • Ząbek czosnku
  • Kubeczek śmietany 30% - 330 ml
  • Sól
  • Pieprz
  • Pęczek kopru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła (oba tłuszcze możemy zamienić innym)

Wykonanie:


  1. Myję pieczarki, cebulę (po obraniu) i koper.
  2. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam lekko na rozgrzanej patelni z olejem razem z obranym i pokrojonym wcześniej ząbkiem czosnku.
  3. Pieczarki oczyszczam, następnie kroję w plasterki lub półplasterki, ja częściej wybieram te drugie.
  4. Pokrojone pieczarki dodaję na patelnie z cebulką i czosnkiem i smażę razem aż pieczarki zaczną się rumienić, a woda w większości odparuje. Mieszam od czasu do czasu, a w międzyczasie kroję drobno koperek.
  5. Po zarumienieniu pieczarek dodaję łyżeczkę masła oraz pokrojony koperek, całość delikatnie doprawiam solą i pieprzem. Podsmażam około 3 minut. Następnie dodaję śmietanę i całość zagotowuję na lekkim ogniu, w razie potrzeby redukuję sos. W razie potrzeby doprawiam jeszcze solą i pieprzem.
  6. Gotowy sos możemy wyłożyć na talerze, smacznego! 😊


Komentarze