Sos pieczarkowy to chyba jeden z moich ulubionych i najczęściej przygotowywanych sosów, idealnie pasuje do makaronów, ziemniaków ryb, a przede wszystkim mięsa. Jest prostym, smacznym i tanim w wykonaniu sosem.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- Ząbek czosnku
- Kubeczek śmietany 30% - 330 ml
- Sól
- Pieprz
- Pęczek kopru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła (oba tłuszcze możemy zamienić innym)
Wykonanie:
- Myję pieczarki, cebulę (po obraniu) i koper.
- Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam lekko na rozgrzanej patelni z olejem razem z obranym i pokrojonym wcześniej ząbkiem czosnku.
- Pieczarki oczyszczam, następnie kroję w plasterki lub półplasterki, ja częściej wybieram te drugie.
- Pokrojone pieczarki dodaję na patelnie z cebulką i czosnkiem i smażę razem aż pieczarki zaczną się rumienić, a woda w większości odparuje. Mieszam od czasu do czasu, a w międzyczasie kroję drobno koperek.
- Po zarumienieniu pieczarek dodaję łyżeczkę masła oraz pokrojony koperek, całość delikatnie doprawiam solą i pieprzem. Podsmażam około 3 minut. Następnie dodaję śmietanę i całość zagotowuję na lekkim ogniu, w razie potrzeby redukuję sos. W razie potrzeby doprawiam jeszcze solą i pieprzem.
- Gotowy sos możemy wyłożyć na talerze, smacznego! 😊
Komentarze
Prześlij komentarz