Barszcz czerwony - Wigilijny

Barszcz czerwony, jest to zupa tradycyjna, bardzo silnie związana i kojarzona ze świętami Bożego Narodzenia, jest to jedna z potraw, a w zasadzie podstawowa potrawa, która pojawia się na świątecznych stołach podczas kolacji wigilijnej najczęściej podawana z uszkami.
Niedługo Święta, a pewnie wiele z nas szuka tego idealnego przepisu na pyszny barszcz o pięknym i intensywnych kolorze i smaku. Ja znalazłam swój przypadkiem tej jesieni, kiedy wraz z Mężem mieliśmy apetyt na tradycyjny, nie zabielany barszczyk. Pragnę podzielić się z Wami moim przepisem.



Składniki:
  • Ćwiartka kurczaka (lub inne mięso z którego zazwyczaj robimy wywar)
  • Ok 2,5 litry wody
  • Włoszczyzna: marchewka, cebula, pietruszka, por, seler
  • 4-5 ziarnka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • Ok 15 dag suszonych grzybów
  • 2 kg buraków

Wykonanie:

  1. Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy je na noc.
  2. Przygotowujemy wywar. Myjemy mięso oraz włoszczyznę, umyte mięso wkładamy do garnka, obieramy i kroimy warzywa (ja kroję je zazwyczaj na kilka mniejszych kawałków), dorzucamy je do mięsa. Dodajemy obrany i rozgnieciony wcześniej czosnek. Całość zalewamy ok 2,5 litrami wody, stawiamy na ogień. Dodajmy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 45 minut. Co jakiś czas ściągamy z wywaru szumowiny powstałe z mięsa za pomocą łyżki.
  3. W międzyczasie gdy nasz wywar się gotuje myjemy i obieramy buraki, następnie kroimy je na kawałki lub plastry.
    Gotowy wywar przecedzamy przez sitko lub wyciągamy ręcznie to co niepotrzebne.
  4. Do wywaru dorzucamy nasze obrane i pokrojone buraki i stawiamy na ogień. Gotujemy przez 20 minut, dodajemy 2 łyżki octu, by utrwalić kolor, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i gotujemy starając się nie doprowadzać do wrzenia przez około 10 minut.
  5. MOJA RADA: Polecam przygotować barszcz przynajmniej 6 godzin przed planowanym posiłkiem, a najlepiej przygotować go dzień wcześniej, by odstał noc, a smaki mogły się sobą przeniknąć
  6. Smacznego i rodzinnego posiłku przepełnionego miłością i ciepłem.
WAŻNE: Barszczu nie możemy kolejny raz doprowadzić do wrzenia, traci wtedy swój piękny kolor!






Komentarze