Klasyczne muffinki, potocznie w niektórych domach zwane również babeczkami są idealne na każdą okazję, gdyż możemy je dowolnie przystroić i udekorować. U mnie w domu pojawiają się na święta zarówno Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocne, na przyjęcia urodzinowe czy na dzień dziecka. Są idealnym sposobem na zaangażowanie dzieci w kuchni.
Składniki:
(na ok 9 dużych babeczek)
(na ok 9 dużych babeczek)
- 100 g gorzkiej czekolady (u mnie najlepiej sprawdza się z Wedla)
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru (najlepiej cukru pudru)
- 100 g masła
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Rozpuszczamy masło z czekoladą. Po całkowitym rozpuszczeniu dodajemy cukru i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Po wystygnięciu masy dodajemy jajka i mieszamy.
- Następnie powoli, najlepiej po łyżce dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż całość uzyska jednolitą konsystencję.
- Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na ok 10-12 minut.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz