Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese - znane i lubiane danie kuchni włoskiej. Postawa to makaron, pomidory i mięso. W dniu dzisiejszym przedstawię Wam uproszczoną wersję sosu bolońskiego. Oryginalna różni się przede wszystkim większą ilością składników oraz tym, że oryginalny sos boloński gotujemy kilka godzin na małym ogniu, ale powiem Wam szczerze, że warto. Im dłużej gotujemy nasz sos tym bardziej staje się wyrazisty, a smaki składników idealnie się w nim przenikają.



Składniki:

Ilość porcji ok 3-4
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów w puszcze
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Oragano
  • Tymianek
  • Sól
  • Pieprz
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • Makaron
  • Starty parmezan

Wykonanie:
  1. Delikatnie blendujemy pomidory, dodajemy do nich koncentrat pomidorowy i stawiamy na mały ogień. W międzyczasie gdy pomidory pyrkają nam na ogniu obieramy i kroimy w kostkę cebulę i czosnek i podsmażamy na patelni z oliwą. Po zeszkleniu cebulki dodajemy ją do naszych pomidorów. Następnie na tej samej patelni smażymy mięso mielone (wcześniej może być doprawione pieprzem lub innymi przyprawami wedle upodobania)
  2. Doprawiamy tymiankiem, oregano, solą pieprzem i cukrem według uznania. Gotuję na małym ogniu wszytko minimum 15 minut, ale im dłużej tym lepiej. Ja gotuję około 45 minut.
  3. Gotujemy sos jeszcze przez około 10 minut na małym ogniu. W międzyczasie możemy ugotować al dente makaron.
  4. Po ugotowaniu wykładamy na talerz i oprószamy wszytko startym parmezanem.
  5. Smacznego :)






Komentarze