Zupa pomidorowa to chyba jedna z najbardziej popularnych zup. Jak wiele osób tak wiele sposobów jej przygotowania, jedni robią ją ze świeżych pomidorów, inni z pomidorów z puszki, jeszcze inni z koncentratu pomidorowego, albo robią ja na śmietanie i dodają koncentratu wyłącznie dla zabarwienia i delikatnego aromatu, do tych osób należy moja mama. Taką pomidorową znałam przez całe życie i o dziwo wtedy była to moja ulubiona zupa, do czasu kiedy się wyprowadziłam i zaczęłam gotować dla siebie i Męża, postanowiłam spróbować zrobić ją inaczej.
Ja odkąd wyprowadziłam się z domu nigdy nie przygotowałam, wyznaję pomidorową wyłącznie ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki, na zrobionym przez siebie wywarze bez żadnych kostek rosołowych, kucharków, delikatów i tym podobnych 😊
Składniki:
- Ćwiartka kurczaka (lub inne mięso z którego zazwyczaj robimy wywar)
- Ok 2 litry wody
- Włoszczyzna: marchewka, cebula, pietruszka, por, seler
- 2-3 puszki pomidorów z puszki (w zależności od tego jak intensywną pomidorową lubimy)
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
- Przygotowuję wywar. Myję mięso oraz włoszczyznę, umyte mięso wkładam do garnka, obieram warzywa, dorzucam je do mięsa. Całość zalewam ok 2 litrami wody, stawiam na ogień. Dodaję ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 45 minut.
- Przecedzam wywar przez sitko, można ewentualnie wyłowić z niego wszystko ręcznie. Ponownie stawiam na ogień i dodaję do wywaru pomidory. Gotuję przez 15 minut.
- Zdejmuję zupę z ognia i pozostawiam do delikatnego wystygnięcia (by nie stępić noży w blenderze) W międzyczasie kroję marchewkę i pietruszkę na drobniejsze kawałki, nawet na grube plastry.
- Po przestygnięciu zaczynam blendować zupę. Dodaję do niej pokrojoną marchewkę i część pietruszki do momentu otrzymania przez nas pożądanej konsystencji.
- Doprawiam solą i pieprzem.
- Zupę możemy postawić jeszcze na 5 minut na ogień.
- Nasza zupa pomidorowa jest już gotowa, smacznego 😊
Komentarze
Prześlij komentarz