Pulpety w sosie pomidorowym to bardzo proste danie, kojarzące się z domowymi obiadami. Doskonale komponuje się z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Składniki:
Wykonanie:
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (indycze/wieprzowe/wołowe)
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego (wedle uznania)
- Sól
- Pieprz
- Świeże zioła: natka pietruszki lub koperek
- Olej do smażenia
- Mąka do obtoczenia pulpetów
Wykonanie:
- Mieszamy w misce mięso z jajkiem i bułką tartą do uzyskania jednolitej masy. Podsmażamy na oleju na złoty kolor wcześniej drobno pokrojoną cebulkę i 2 ząbki czosnku. Cebulkę dodajemy do całości, doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki i mieszamy wszystko. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- Do wywaru dodajemy 2 ząbki czosnku, pomidory w puszce (ja wcześniej je dodatkowo blenduję) oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego i gotujemy około 20 minut.
- Wyciągamy mięso z lodówki, posypujemy tacę bądź deskę mąką i formujemy pulpety. Ja robię je zazwyczaj wielkości trochę większej niż orzech włoski. Aby zapobiec klejeniu się mięsa do rąk najlepiej zamoczyć je w chłodnej wodzie.
- Uformowane pulpety obtaczamy w mące, następnie wkładamy je do wrzącego sosu. Jeżeli naszego sosu jest zbyt mało dolewamy wody, pulpety muszą być zanurzone.
- Gotujemy całość około 40 minut. 15 minut przed końcem gotowania sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami wedle uznania.
- Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz