Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to bardzo proste danie, kojarzące się z domowymi obiadami. Doskonale komponuje się z ziemniakami lub kluskami śląskimi.


Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (indycze/wieprzowe/wołowe)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub mięsnego (wedle uznania)
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeże zioła: natka pietruszki lub koperek
  • Olej do smażenia
  • Mąka do obtoczenia pulpetów


Wykonanie:

  1. Mieszamy w misce mięso z jajkiem i bułką tartą do uzyskania jednolitej masy. Podsmażamy na oleju na złoty kolor wcześniej drobno pokrojoną cebulkę i 2 ząbki czosnku. Cebulkę dodajemy do całości, doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki i mieszamy wszystko. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  2. Do wywaru dodajemy 2 ząbki czosnku, pomidory w puszce (ja wcześniej je dodatkowo blenduję) oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego i gotujemy około 20 minut.
  3. Wyciągamy mięso z lodówki, posypujemy tacę bądź deskę mąką i formujemy pulpety. Ja robię je zazwyczaj wielkości trochę większej niż orzech włoski. Aby zapobiec klejeniu się mięsa do rąk najlepiej zamoczyć je w chłodnej wodzie.
  4. Uformowane pulpety obtaczamy w mące, następnie wkładamy je do wrzącego sosu. Jeżeli naszego sosu jest zbyt mało dolewamy wody, pulpety muszą być zanurzone.
  5. Gotujemy całość około 40 minut. 15 minut przed końcem gotowania sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami wedle uznania.
  6. Smacznego!


Komentarze